Nieuwsberichten archief: april 2019

29.04.2019 | Dit zijn dé Grote Prioriteiten voor kinderen en jongeren in Vlaanderen

Op vrijdag 26 april vond in het Herman Teirlinckgebouw in Brussel het Groteprioriteitendebat plaats. Zo'n 150 vertegenwoordigers van de verschillende beleidsdomeinen van de Vlaamse overheid, experten, jongeren en actoren uit het middenveld en uit lokale besturen gingen in gesprek over de grote beleidsdomeinoverschrijdende - of 'transversale' - uitdagingen waar kinderen en jongeren écht van wakker liggen, en waar er de komende jaren op ingezet moet worden. Onder meer armoede terugdringen, psychisch welbevinden en duurzame en veilige buurten vormen dé topprioriteiten.


24.04.2019 | Twaalfde Buitenspeeldag opnieuw record

Groteprioriteitendebat

Op woensdagnamiddag 24 april zullen wellicht heel wat Vlaamse en Brusselse huiskamers leeg zijn. De minister van Jeugd hoopt samen met maar liefst zeven Vlaamse kinderzenders dat opnieuw meer dan honderdduizend kinderen gevolg zullen geven aan hun gezamenlijke oproep om die namiddag buiten te gaan ravotten. Op televisie zal er immers niets te zien zijn voor het jonge geweld. Zowel Nickelodeon, Nick Jr., Ketnet, Ketnet Junior, VTM Kids, VTM Kids Jr. als Studio 100 TV zetten die dag hun schermen op zwart tussen 13 uur en 17 uur.

De 12de editie op rij wordt opnieuw een recordeditie met maar liefst 439 activiteiten georganiseerd in 259 Vlaamse en Brusselse gemeenten en steden (in 2018 ging het om respectievelijk 435 en 257). Het zijn de lokale besturen die de trekkers zijn van de Buitenspeeldagactiviteiten. Samen met jeugd- en sportverenigingen, scholen, buurtcomités… zorgen ze voor een uitgebreid en gevarieerd aanbod. De Buitenspeeldag is zoals steeds volledig gratis. Zo kunnen echt alle kinderen ervan genieten.
Ontdek alle activiteiten in jouw buurt op www.buitenspeeldag.be.


05.04.2019 | Update Europese en internationale beleidsagenda’s t.a.v. kinderen, jongeren en kinderrechten

Er is een update klaar van de Europese en internationale beleidskaders t.a.v. kinderen, jongeren en kinderrechten. Dit overzicht, dat in 2010 door het Belgische EU-voorzitterschap werd opgemaakt, krijgt tweejaarlijks een update. Het maakt ons wegwijs in de beleidsmaatregelen van de internationale instanties die een invloed hebben op het jeugd- en kinderrechtenbeleid van Vlaanderen en de andere EU-lidstaten: de Europese Unie, de Raad van Europa en de Verenigde Naties.


01.04.2019 | Gezocht: deskundigen voor adviescommissies jeugd

Voor de beoordeling van subsidiedossiers van landelijk georganiseerde jeugdverenigingen, cultuureducatieve verenigingen, verenigingen informatie en participatie en experimentele projecten is het Departement Cultuur, Jeugd en Media op zoek naar deskundigen voor vier adviescommissies. Ben jij deskundig op het vlak van jeugd, jeugdwerk of kinderrechten? Heb je een zicht op het brede werkveld? Heb je ervaring met beleids- en projectplannen en zin om je te engageren voor het jeugdwerk? Stel je kandidaat voor een of meerdere adviescommissies ten laatste op 24 april.