Subsidies
Landelijk georganiseerde jeugdverenigingen Cultuureducatieve verenigingen Verenigingen informatie en participatie Politieke jongerenbewegingen Experimentele projecten Projectoproepen Jeugdhuizen Internationale projecten Jeugdverblijfcentra Brede school Organisaties kansengroepen Grootschalige jeugdevenementen Verenigingen met bijzondere opdracht Tewerkstelling
Lokaal en bovenlokaal jeugdbeleid Kadervorming en attesten Vlaams jeugd- en kinderrechtenbeleid Kinderrechten Internationale samenwerking Uitleendienst Kampeermateriaal Begroting Onderzoek Beleidsdocumenten Fiscale aftrek kinderopvang Publicaties Parlementaire vragen en initiatieven

In de kijker

Twaalfde Buitenspeeldag op 24 april 2019

Op woensdag 24 april 2019 is het opnieuw Buitenspeeldag. Hét moment om kinderen een leuke tijd te bezorgen én het buiten spelen en sporten in eigen buurt voor de rest van het jaar aan te moedigen. Die woensdagnamiddag zetten zowel Nickelodeon, Nick Jr., Ketnet, Ketnet Jr., VTM Kids, VTM Kids Jr. als Studio 100 TV hun schermen op zwart. Vorig jaar waren er maar liefst 435 activiteiten in 257 steden en gemeenten.

Benieuwd wat er in jouw buurt te beleven valt? Je vindt alle geregistreerde activiteiten op www.buitenspeeldag.be. Ben je als lokaal bestuur nog niet ingeschreven voor deze Buitenspeeldag? Dat kan nog altijd via deze link. Materiaal om jouw lokale buitenspeeldagactiviteiten te promoten vind je in deze Google Drivemap.

Voor alle praktische en inhoudelijke informatie of inspiratie kun je terecht bij Bataljong vzw (het voormalige VVJ) via info@buitenspeeldag.be of op 03 821 06 06.


02.02.2019 | Bus naar bivak wordt goedkoper

Het wordt voor jeugdbewegingen goedkoper om met de bus op kamp te gaan. Na een succesvol proefproject van de Vlaamse ministers van Mobiliteit en van Jeugd wordt het goedkopere aanbod voor jeugdbewegingen nu verankerd in het vaste aanbod van De Lijn.

Talloze Vlaamse jeugdbewegingen verhuizen elk zomer naar een bivakplaats en maken daarbij gebruik van De Lijn, bijvoorbeeld om van het treinstation naar de bivakplaats te reizen. Grotere groepen (vanaf 30 personen) moesten voor een zogenaamde ‘versterkingsrit’ (speciaal voor de jeugdbeweging ingelegd, bovenop de normale dienstverlening) minstens 200 euro per rit neertellen. Beide ministers lanceerden een proefproject waarbij de prijs voor jeugdbewegingen verlaagd werd naar 1,30 euro per reiziger.

Het goedkope aanbod voor jeugdbewegingen wordt nu verankerd in het vaste aanbod van De Lijn. Het proefproject liep de voorbije twee zomers in juli en augustus en kende een groot succes. Tijdens de proefperiode gingen meer dan 200 jeugdverenigingen in op het aanbod om voor 1,30 euro per reiziger te reizen van het treinstation naar de bivakplaats of bijvoorbeeld het zwembad. 63% van de jeugdverenigingen waardeerde de gebruiksvriendelijkheid en 67% apprecieerde het goedkopere tarief. Een op de drie jeugdbewegingen zei bewust te kiezen voor de bus om zo ecologischer te kunnen reizen.

"Naast de verschillende andere engagementen die we reeds namen in het Masterplan Bivakplaatsen nemen we met de verankering van dit goedkoper aanbod van busvervoer opnieuw een maatregel waardoor we jeugdbewegingen ondersteunen in de organisatie van hun kamp of bivak," zegt de Vlaamse minister van Jeugd.

"De enthousiaste reacties van de jeugdverenigingen waren reden genoeg om het proefproject definitief te verankeren in het vaste aanbod", zegt de Vlaams minister van Mobiliteit. “De jongeren die nu op bivak gaan, moeten immers de vaste busreizigers van morgen zijn. Ons goedkopere groepsbiljet maakt de dienstverlening van De Lijn verleidelijker voor hen.”

De goedkope versterkingsrit is bedoeld voor grotere jeugdgroepen (vanaf 30 personen). De bus brengt de jongeren tot de halte die het dichtste bij de bivakplaats ligt, waarbij de totale afstand mag oplopen tot 50 km. Jeugdbewegingen kunnen nu dus een versterkingsrit reserveren voor de zomermaanden juli en augustus en moeten dat minstens één maand op voorhand doen, zodat De Lijn zich tijdig kan organiseren. Er komt één handig contactpunt voor de aanvragen. Na een aanvraag krijg je meteen een antwoord, zodat je zeker weet dat de registratie goed verlopen is.


31.01.2019 | Subsidiëring bovenlokaal jeugdwerk: uitvoeringsbesluit goedgekeurd

Op 11 januari 2019 keurde de Vlaamse Regering het uitvoeringsbesluit (pdf) bij het decreet van 22 december 2017 over de subsidiëring van bovenlokaal jeugdwerk, jeugdhuizen en jeugdwerk voor bijzondere doelgroepen definitief goed. Het uitvoeringsbesluit omvat de verdere concretisering van de bepalingen die in het decreet zijn opgenomen. Zo bepaalt het besluit onder andere de prioriteiten voor de jeugdhuizen en de procedures en de behandeling van de subsidiedossiers. Ook het toezicht en de beroepsmogelijkheden worden in het besluit vastgelegd.

Meer info over het decreet bovenlokaal jeugdwerk en de verschillende subsidielijnen